Miksi kokoomus on oikea valinta markkinaliberaalille?

Meitä liberaaleja on vähän, kuten vaalikoneiden arvokartat kertovat. Jos haluamme vaikuttaa politiikkaan, kokoomus on siihen paras keino.

Avainsanat:

aateEduskuntavaalitKokoomusliberalismi

Moni on kysynyt minulta, miksi valitsin juuri kokoomuksen. En nyt jaksa mennä yksityiskohtiin ja laskea kuinka moni tätä tarkkaan ottaen on kysynyt, mutta useampi ihminen kuitenkin. Joku sitä joka tapauksessa muistaakseni kysyi tai ainakin olisi voinut kysyä.

Kysymys on oikeutettu. Olen aiemmassa elämässäni suominut kokoomusta välillä ankarastikin. Esimerkiksi kirjassani Paska Suomi (2017, saatavilla edullisesti lähikirjastosi poistolaatikosta) haukuin värikkäästi kaikki puolueet – kokoomus mukaanluettuna.

Mitä toivoin kokoomukselta– ja toivon yhä

Kirjani oli konsensus-Suomen ahdistaman liberaalin tuskanhuuto. Kokoomus ei mielestäni ollut riittävän vahvasti markkinatalouden ja yksilönvapauden puolella. Toivoin aatteellisempaa näitä asioita ajavaa kokoomusta. 

Toivoin kokoomusta, joka kannattaisi ylpeästi pienempää, ydintehtäviinsä keskittyvää julkista sektoria. Kokoomusta, joka lisäisi keskiluokan vastuuta omasta elämästään. Kokoomusta, joka taistelisi monopoleja vastaan ja vapaan kilpailun puolesta. Toivoin kokoomusta, jolla olisi aito visio paremmasta tulevaisuudesta juustohöylän ja kirstunvartijapuheen sijasta.

Olen kenties aavistuksen tyyntynyt kirjan kirjoittamisen ajoista. Roihu sisälläni palaa toki yhä kuumana, liekki on vain vähän pienempi.

Kirjassa esittämäni toiveet eivät kuitenkaan ole menneet minnekään. Minusta kokoomuksen pitäisi korostaa voimakkaammin markkinatalouden ja yksilönvapauden aatetta. Mutta nyt aion edistää tätä tavoitetta sisäpuolelta puolueen jäsenenä, ehdokkaana ja toivottavasti kansanedustajana.

Liittoudutaan – ei perusteta puhdasoppisia kerhoja

Aatteellisesta tuskastani huolimatta puolueen valinta oli kuitenkin lopulta helppo. Kokoomus on minulle oikea paikka, vaikka puolue ei olekaan niin puhdasoppinen markkinaliberaalipuolue kuin olen joskus toivonut.

Politiikassa ei nimittäin ole kysymys puhdasoppisiin kerhoihin kuulumisesta, vaan asioihin vaikuttamisesta. Asioihin voi vaikuttaa vain liittoutumalla osaksi isoa porukkaa. Isossa porukassa taas on väistämättä erilaisia mielipiteitä.

Tämä tarkoittaa yhtäältä kompromisseja, mutta toisaalta myös erilaisuudesta syntyvää viisautta.

Liittoutuminen on joka tapauksessa nyt tärkeämpää kuin koskaan. Suomella on tiukka paikka. Yhtäältä väestön vanheneminen ja huono taloudenpito uhkaa näännyttää meidät kasvavan julkistalouden taakan alle. Toisaalta vaarana on nurkkakuntainen, Euroopalta ja maailmalta sulkeutumista ajava oikeistopopulismi.

Meidän täytyy – kammottavaa kielikuvaa käyttääkseni – purjehtia näiden kahden karikon välistä valoisaan, kukoistavaan tulevaisuuteen. Samaan aikaan meidän on tehtävä vihreä siirtymä päästöttömään talouteen.

Yhtälö ei ole helppo. Sen ratkaiseminen edellyttää hyvää julkisen talouden hoitoa, mutta ennen kaikkea ihmisten ja markkinatalouden hyvinvointia luovan voiman vapauttamista.

Maltillisen oikeiston yhteenliittymä kokoomus on ainoa liike, joka pystyy tähän. Siksi olen kokoomuslainen.

Liberaali – tee kuten minä!

Lähetän vielä hartaan pyynnön kaikille liberaaleille aatetovereilleni – teille, joille markkinatalouden ja yksilönvapauden asia on tärkeä. Tehkää niin kuin minä ja valitkaa kokoomus.

Näissä vaaleissa äänet on syytä keskittää kokoomuksen liberaaleille ehdokkaille. Tällä en tarkoita pelkästään itseäni – vaikka toki olen helsinkiläisille hyvä vaihtoehto! – vaan meillä on monta muutakin hyvää tyyppiä.

Kuten vaalikoneiden arvokartoista näkyy, meitä oikeistoliberaaleja on vähän. Jos äänemme hajautuvat, niillä ei ole vaikutusta. Ainoastaan äänestämällä fiksusti voimme edistää liberaalia politiikkaa.

Siksi kokoomus.

Jos pidit näistä ajatuksista, muista että voit äänestää minua eduskuntavaaleissa.

Jos pidit ajatuksista tosi paljon, tule mukaan kampanjaan tai lahjoita.

Tule mukaan

Poliittinen kampanja vaatii suuria ponnistuksia, enkä pysty siihen yksin. Jos haluat auttaa, tule mukaan kampanjaani sinulle sopivalla panoksella.