Mitä oikeistolainen voi luvata köyhälle – paitsi leikkauksia?

Olen oikeistoliberaali, koska uskon että toimiva markkinatalous ja avoin yhteiskunta ovat paras – tai oikeastaan ainoa – lääke köyhyyttä vastaan.

Avainsanat:

köyhyysliberalismivaalit

Lueskelin valtiovarainministeriön listaa mahdollisista menoleikkauksista ja veronkiristyksistä. Huomasin tietenkin nyökytteleväni monille leikkauksille ja irvisteleväni useimmille veronkiristyksille, kuten varmaan moni kaltaiseni oikeistoliberaali.

Mietin kuitenkin päästämmekö itsemme liian helpolla leikkauksille nyökkäilemällä.

Mietin ylipäänsä, mitä oikeistoliberaali voi tarjota köyhälle.

Välillä tuntuu, että ainoa mitä oikeistolla on tarjota on leikkauksia sosiaaliturvaan ja ikäviä kannustimia. Sori vaan, mutta sinun täytyy muuttaa Keravalle, koska me kannustamme asumaan halvemmalla. Lähetä nämä hakemukset, täytä nämä lomakkeet, lusi tämä karenssi. Tulojen alentaminen on omaksi parhaaksesi – kohta alkaa työnteko maistua.

Oikeistolaisten on helppo perustella näkemyksiämme keskiluokkaisille äänestäjillemme (minun tapauksessani on toki vielä epäselvää kuinka monta teitä on). Ajatukset kannustamisesta, alemmista veroista ja taloudellisesta vapaudesta uppoavat heihin hyvin.

Mutta mitä sanottavaa meillä on ihmisille, jotka vain haaveilevat keskiluokalle itsestään selvästä elintasosta?

Jos uskomme oikeasti omaan aatteeseemme, meidän on voitava seistä yhteiskunnan köyhimpien edessä pystypäin. Meidän on voitava kertoa ylpeästi, mitä tarjottavaa aatteellamme on heille. Emme voi vain mumista kengänkärkiin tuijotellen kannustimista ja vastuullisesta taloudenpidosta.

Minä ainakin olen oikeistoliberaali, koska uskon että toimiva markkinatalous ja avoin yhteiskunta ovat paras – tai oikeastaan ainoa – lääke köyhyyttä vastaan.

Koko homman pointti on köyhyyden poistaminen ja niiden vapauden lisääminen, joilla on sitä vähiten.

Iso lupaus: Markkinataloudella köyhyyttä vastaan

Minun iso lupaukseni on juuri tämä. Markkinatalous on maailmanhistorian suurin köyhyyttä poistava voima. Oikeastaan kaikki, jotka eivät ole köyhiä, eivät ole köyhiä markkinatalouden ansiosta.

Markkinatalouden hyvinvointia luova voima ei ole kadonnut. Hanke on vain kesken. Jos vain annamme sille tilaa, se nostaa yhä useammat köyhyydestä, Suomessa ja maailmalla.

Liberaalin politiikan päämääränä on antaa tilaa markkinataloudelle ja sen kautta kanavoituvalle ihmisten luovuudelle. Verojen pitäminen kohtuullisena, kannustimista huolehtiminen, kaupankäynnin edistäminen ja taloudellisen vapauden lisääminen pyrkivät juuri tähän. Ne eivät siis ole vain verhottuja tapoja puolustaa jo vaurastuneiden etuoikeuksia.

Yhteiskunta, jossa kannustimet ovat kunnossa ja jossa on vapaus yrittää, antaa ihmisille aidon mahdollisuuden tavoitella omaa ja samalla yhteistä hyvinvointia. Markkinatalous on köyhien toivo.

Tämä on liberalismin suuri lupaus. Uskon siihen ja voin julistaa sitä rasittavan itsevarmana kaikille – varallisuustasosta riippumatta.

Negatiivinen lupaus: hyvinvointivaltio vakuuttaa markkinatalouden oikkuja vastaan

Ehkä tämän ison lupauksen lisäksi on tehtävä negatiivinen, täydentävä lupaus. Uskon myös hyvinvointivaltioon. Markkinatalous on mahtava rikastuttava voima, mutta se on oikullinen.

Useimmiten omaa elämäänsä voi parantaa ahkeroimalla, mutta ei aina. Toisin kuin rikkaat haluavat ajatella, palkintoja ei markkinataloudessa suinkaan aina jaeta ansion mukaan, vaan sattumalla on vahva osuus.

Siksi markkinatalouden oheen on luotava kattava vakuutusjärjestelmä – hyvinvointivaltio. Hyvinvointivaltio vakuuttaa elämän kovia iskuja ja pysyvää huono-osaisuutta vastaan. Se tasoittaa hyvinvointieroja siedettäviksi.

Pohjoismainen malli yhdistää parhaimmillaan toimivan markkinatalouden kattavaan ja tehokkaaseen hyvinvointivaltioon. Politiikan tehtävä on löytää tasapaino, jossa hyvinvointivaltion vakuutus on kattava, mutta sen kustannukset eivät muserra kannustimia ja yritteliäisyyttä.

Liberaalille ihminen varallisuuteen katsomatta on myös aina oman elämänsä paras asiantuntija, ei holhokki. Hyvinvointivaltion apu ei siksi saa koskaan viedä ihmiseltä tämän omaa toimijuutta.

Tällä hetkellä väestön vanheneminen ja julkisten menojen paisuminen uhkaa tasapainoa. Siksi nyökyttelen leikkauslistoille. Mutta en nyökyttele niille, koska haluan köyhdyttää ihmisiä. Vaan siksi, että säästämällä nyt meille syntyy mahdollisuuksia panostaa tulevaisuuteen.

Ja siksi, että pitämällä julkiset menot kohtuullisina ihmisten yritteliäisyydelle ja markkinatalouden ihmeelle jää tilaa.

Tule mukaan

Poliittinen kampanja vaatii suuria ponnistuksia, enkä pysty siihen yksin. Jos haluat auttaa, tule mukaan kampanjaani sinulle sopivalla panoksella.