Suomesta maahanmuuttajien veroparatiisi

Suomi tarvitsee uuden vaihteen maahanmuuton lisäämisessä. Mitä jos kohdeltaisiin kaikkia Suomeen työn perässä muuttavia yhtä hyvin kuin huippuosaajia – verohelpotuksia myöten?

Avainsanat:

julkinen talousmaahanmuuttotyömarkkinatvaalitverotus

On ihanaa, että elämme nykyisin niin vanhoiksi. Näin keski-ikäisenä on lohdullista tietää, että elämää on todennäköisesti vielä jäljellä jokunen vuosikymmen. (Kyllä, nuorekkaasta ulkonäöstäni huolimatta olen lähempänä viittä- kuin neljääkymmentä.)

Vanhaksi eläminen yhdistettynä alhaiseen syntyvyyteen on kuitenkin aiheuttanut myös ongelman. Työikäisten ihmisten määrä suhteessa ikääntyneisiin pienenee. Se tarkoittaa, että samaan aikaan kun kasvava vanhusväestö tarvitsee yhä enemmän hoivaa, hoivan antaminen ja rahoittaminen on yhä harvempien työssäkäyvien harteilla.

Lisäksi väkeä pitäisi riittää kaiken muunkin tarpeellisen tuottamiseen. Etteivät asiat olisi liian helppoja, voimavaroja tarvitaan lisää myös vihreään siirtymään ja kestävän kasvun investointeihin.

Lyhyesti: tarpeet lisääntyvät – tekijät vähenevät. Tämä on suurin uhka Suomen tulevalle kukoistukselle. Ongelmaan on vain yksi ratkaisu.

Maahanmuutto on ainoa ratkaisu

Ainoa tapa ratkaista ongelma on työtä tekevän porukan kasvattaminen laajamittaisella maahanmuutolla. Tämä tarkoittaa niitä kuuluisia huippuosaajia. Mutta se tarkoittaa myös ihan tavallisia ihmisiä, jotka tulevat Suomeen ihan tavallisiin hommiin, elämään ihan tavallista hyvää elämää.

Maahanmuutto on oikeasti ainoa tarjolla oleva ratkaisu.

Yksikään poliitikko tai puolue, joka tarjoaa jotakin muuta, ei puhu totta. Esimerkiksi syntyvyyden kasvattaminen ei toimi. Ei ole mitään keinoa, jolla politiikot voivat saada syntyvyyttä kasvamaan läheskään riittävästi. Muutaman satasen lahjukset saati isälliset kehotukset synnytystalkoisiin eivät tietenkään vaikuta näin isoihin päätöksiin. 

Vaikka konsti löytyisikin, syntyvyyden lisääminen nyt ei ehdi auttaa, koska työikäistä väkeä tarvitaan nyt.

Joko siis Suomeen tulee paljon ihmisiä rakentamaan itselleen parempaa elämää tai me kuihdumme ja köyhdymme. Koko ajan suurempi osa voimavaroista kuluu hoivamenoihin, eivätkä rahat silti riitä. Niin yksinkertaista se on.

Totta kai laajamittaiseen maahanmuuttoon sisältyy riskejä ja epävarmuutta. Mutta siitä mitä tapahtuu ilman maahanmuuttoa ei ole mitään epävarmuutta – meille käy huonosti. Siksi riskit on otettava ja epävarmuutta siedettävä.

Tutkimustieto on onneksi kuitenkin aika lohdullista. Maahanmuutto on kamalaa ilmaisua käyttääkseni win-win. Sekä vanhat että uudet asukkaat hyötyvät.

Työperäisen maahanmuuton teoria ja käytäntö

Kukaan ei kuitenkaan tule tänne kestävyysvajetta paikkaamaan. Ihmisille täytyy tarjota syy tulla tekemään omaa tulevaisuuttaan juuri Suomeen.

Paljon hyviä ehdotuksia maahanmuuton edistämiseksi on jo olemassa. Esimerkiksi tarveharkinnan poistaminen, opiskelijoiden automaattinen oleskelulupa, maahanmuuttoasioiden siirtäminen työ- ja elinkeinoministeriöön, kielivaatimusten höllentäminen, turvapaikanhakijoiden työnhaun helpottaminen ovat kaikki kannatettavia asioita.

On myös hienoa, että kaikki isot puolueet perussuomalaisia lukuunottamatta kannattavat periaatteessa työperäisen maahanmuuton lisäämistä.

Merkit eivät kuitenkaan ole pelkästään hyviä. On nimittäin vähän epäselvää, mitä puolueiden kannatus tarkoittaa käytännön tasolla. Jopa ilmiselvät asiat, kuten ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan poistaminen, vaikuttavat hankalilta ainakin ay-puolue SDP:lle. On huolestuttavaa, ettemme kykene lopettamaan edes tällaista selvästi oman etumme vastaista toimintaa.

Siksi ajattelen, että meidän pitäisi panna hommiin vielä enemmän vauhtia, että maahanmuuttoa saadaan lisättyä riittävästi. 

Suomen on viestittävä, että ihmiset ovat tervetulleita – ja kannustimien on oltava kohdallaan.

Kohdellaan kaikkia yhtä hyvin kuin huippuosaajia!

Ehdotan, että otetaan kaikkiin työn perässä muuttajiin samanlainen asenne kuin niihin kuuluisiin huippuosaajiin.

Kaikki puhuvat kaunopuheisesti siitä, miten huippuosaajien prosesseja pitää helpottaa, kuinka heille pitää olla tarjolla oikeanlaisia julkisia ja yksityisiä palveluja, kuinka heidän puolisoidensa työllistymistä pitäisi edistää ja kuinka elämänlaadun pitäisi ylipäänsä olla täällä riittävän hyvä.

Aivan samat asiat askarruttavat kaikkia Suomeen muuttamista harkitsevia. Meidän pitäisikin panna nämä asiat nopeasti kuntoon kaikille työn perässä muuttaville, ei vain huippuosaajille.

Meillä on jopa käytössä huippuosaajille suunnattu verohelpotus. Suomeen ulkomailta tuleva voi maksaa veroja alennetulla prosentilla, kunhan tienaa tarpeeksi.

Tarkemmin sanottuna erityisosaamista vaativassa työssä isoa palkkaa saava ulkomailta tullut työntekijä voi maksaa tienesteistään progressiivisen tuloveron sijasta tuntuvasti alempaa tasaveroa neljän vuoden ajan.

Entä jos tarjoaisimme vastaavanlaisen veroalennuksen myös vähemmän tienaaville maahanmuuttajile? Mitä jos lasketaan reilusti kaikkien maahanmuuttajien tuloveroja muutamaksi ensimmäiseksi vuodeksi?

Verokannustimessa olisi se hyvä puoli, että se koskisi vain ihmisiä, jotka oikeasti tulevat töihin. Se myös kannustaisi tienaamaan kunnolla. Niille, jotka pelkäävät verotulojen vähenemistä huomautan, että ihminen joka ei tule Suomeen ei maksa tänne senttiäkään veroa.

Maahanmuuton edistämisellä on kiire. Jollakin tavalla meidän on vakuutettava suuri joukko työn perässä muuttajia siitä, että juuri tänne syrjäiseen, ilmastoltaan epäilyttävään kolkkaan kannattaa tulla. Tähän tarvitaan nykyistä järeämpiä keinoja. Verohelpotus voisi toimia.

Tule mukaan

Poliittinen kampanja vaatii suuria ponnistuksia, enkä pysty siihen yksin. Jos haluat auttaa, tule mukaan kampanjaani sinulle sopivalla panoksella.