Viisi iloisen Suomen ratkaisua – näitä asioita edistäisin kansanedustajana

Vaalikenttien klassikkokysymys on ”mitä tekisit, jos sinut valitaan?” Tässä muutamia vastauksia.

Avainsanat:

eduskuntatalousvaalitympäristö

Vaalit ovat sunnuntaina. Muutama päivä kampanjointia hyytävässä kevätsäässä on vielä jäljellä. Omaksi yllätyksekseni kampanjointi ulkona on ihan mukavaa. Ihmiset suhtautuvat kivasti ja haastavat ehdokasta hellävaroen.

Yleisin kysymys on tietenkin klassikko “mitä konkreettisesti tekisit, jos sinut valitaan eduskuntaan”. Seuraavassa pieni valikoima omia vastauksiani.

Maahanmuuttoon täysin uusi vaihde

Uusien ihmisten houkuttelu on vanhenevan Suomen kohtalonkysymys. Ilman maahanmuuton tuntuvaa kasvua kaikki tulevaisuuden vaalit ovat samanlaisia kuin nämä – riitelyä siitä keneltä leikataan ja keneltä tiristetään lisää veroja.

Teen kaikkeni, että näin ei tapahdu.

Se tarkoittaa, että edistän kaikkien jo tehtyjen hyvien ehdotusten toteuttamista: tarveharkinnan poistoa, opiskelijoiden automaattista oleskelulupaa, määräaikojen lyhentämistä, prosessien helpottamista ja niin edelleen.

Nämä toimenpiteet eivät kuitenkaan riitä. Jos minut valitaan, pyrin siihen, että maahanmuuton lisäämisessä otetaan aivan uusi vaihde. Yksi selkeä mahdollisuus on ehdottamani maahanmuuton kannustimien lisääminen verotuksella.

Matala, tasapuolinen ja tylsän ennustettava verotus

Meidän pitää alkaa verottaa fiksummin. Sillä tarkoitan verotusta, joka toteuttaa kolme nyrkkisääntöä: se on mahdollisimman matalaa, se on tylsää ja ennustettavaa eikä valikoi suosikkiyrityksiä tai -toimialoja.

Seuraavaksi esimerkkejä periaatteideni soveltamisessa käytännössä:

Jos minut valitaan, työskentelen sen eteen, että tuloveroa ei kiristetä. Kiristäminen olisi ristiriidassa sekä maahanmuuton että elintärkeiden innovaatioiden edistämisen kanssa.

Pyrin myös siihen, että verotukia puretaan yritysten ja pääomien verotuksessa. Verotuet sotivat suosimisen kieltävää nyrkkisääntöäni vastaan. En kuitenkaan unohda kahta muuta nyrkkisääntöä – uudistukset on tehtävä niin, ettei verotaakka kokonaisuutena kasva eikä muutu nopeasti ja poukkoillen.

Verotuksessa on paljon muutakin korjattavaa. Yksi esimerkki on asumisen verotus. Aion tehdä töitä, että liikkuvuutta estävä varainsiirtovero poistetaan ja sen sijaan nostetaan tonttimaan verotusta.

Monopolien purkamisessa julistuksista toteutukseen

Monopolien ja kartellien purkaminen on viimein toteutettava ensi vaalikaudella. Alkon ja Veikkauksen monopolit samoin kuin apteekkijärjestelmä joutavat historiaan.

Tämä tarkoittaa kuitenkin, että julistuksista on edettävä toteuttamisen tasolle. Viinit maitokauppoihin -iskulause ei enää riitä, vaan täytyy päättää miten alkoholin myyntiä tulevaisuudessa säännellään. Monopolin purku on toteuttava vaarantamatta alkoholiin liittyviä sosiaali- ja terveyspoliittisia tavoitteita.

Onneksi tämä on täysin mahdollista – valtion monopoli on huono sääntelykeino. Sama koskee luonnollisesti rahapeli- ja lääkemarkkinoita. Myös ne vaativat erityissääntelyä vapautuksen jälkeenkin.

Purkaminen on myös toteutettava niin, että syntyy aitoa kilpailua. Tarkoitus on hyödyttää kuluttajaa, ei nyt jo liian vahvassa asemassa olevia kaupan jättiläisiä. Veikkauksen lakisääteistä monopolia ei saa vaihtaa määräävään markkina-asemaan. Lääkkeiden hintasääntely on toteutettava niin, että hintakilpailu toimii.

Ekonomistina minulla on oikeasti kiinnostusta – ja toivon myös, että kykyä – pureutua myös näihin monopolien purun pirullisiin yksityiskohtiin. Jos minut valitaan, heittäydyn täysillä tähän työhön.

Inhimillistä päihdepolitiikkaa

Kaikki asiat eivät ekonomistillekaan ole vain menoja ja tuloja. Jos minut valitaan, työskentelen inhimillisemmän päihdepolitiikan puolesta. Päihteiden käytöstä ei tule rangaista. Nykyinen rangaistuksiin perustuva lähestymistapa on haitallinen sekä terveydelle että ihmisarvolle.

Kannatan kannabiksen laillistamista ja sääntelyä. Edistän myös sitä, vaikka uskon, että hanke voi kestää useampia vaalikausia.

Suojellaan luontoa – ei köyhdytä 

Ympäristökriisi ei odota. Kuten kaikki vastuulliset poliittiset päättäjät olen sitoutunut sen kiireelliseen ratkaisemiseen.

Jos minut valitaan, oman osaamiseni vuoksi keskityn erityisesti siihen, että ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjuntaan löydetään kustannustehokkaita keinoja. Tavoitteena on vähentää päästöjä ja suojella luontoa – ei köyhtyä.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että vaikutan teknologianeutraalien ja markkinalähtöisten ratkaisujen puolesta. Uskon, että haittojen verotuksella ja hinnoittelulla tapahtuva ylätason ohjaus on tehokkainta sääntelyä.

Meidän tehtävämme poliitikkoina ei ole valita voittajia, ei yrityksiä eikä teknologioita. Asetamme vain tavoitteet, ja markkinatalous hoitaa niihin pääsemisen.

Tässä siis pieni valikoima siitä, mitä teen jos minut valitaan. Toivottavasti vakuutuit – jos, niin voit äänestää minua Helsingissä numerolla 145.

Lisää ajatuksistani voit lukea blogistani, Twitteristä ja Instagramista.

Tule mukaan

Poliittinen kampanja vaatii suuria ponnistuksia, enkä pysty siihen yksin. Jos haluat auttaa, tule mukaan kampanjaani sinulle sopivalla panoksella.